Am modificat articolul ultima data pe: 25.09.20

 

Navigatorii la inceput se orientau dupa corpurile ceresti, pentru a stabili directia potrivita pe mare. Apoi chinezi au descoperit acest instrument magnetic, insa il foloseau pentru orientarea caselor in functie de fundamentele feng shuiului. Instrumentul a fost introdus in Europa de catre arabi, cand acestia au avut acces la marea Mediterana, iar initial a avut denumirea de roza vanturilor.

 

Busola este un dispozitiv de orientare aparut inca din cele mai vechi timpuri, insa nu aceasta a fost forma initiala, iar utilizarile au fost diverse. In articolul de mai jos, vei afla cateva informatii despre aparitia acestui instrument de orientare.

 

Orientarea dupa corpuri ceresti

Persoanele care navigau pe apa se informau cu privire la directia de mers, folosindu-se de astrul ceresc, insa in zilele in care cerul era innorat, se produceau mari intarzieri, deoarece dura mult timp sa stabilesti directia de deplasare corecta. 

De exemplu, privind soarele vara la ora 6, acesta se afla in est, la 12 in sud, iar la ora 18 in vest. Ora se modifica in functie de anotimp, deoarece toamna-iarna ziua e mai scurta, iar vara-primavara, mai lunga. 

Pe timpul noptii navigatorii se puteau orienta dupa Steaua Polara. Pentru a identifica aceasta conselatie, trebuie sa determini pozitia Carului Mare si a celui Mic. Dupa aceea iei doua stele aflate in spatele Carului Mare si multiplici distanta de 5 ori, in prelungire, iar in punctul acela se afla Steaua Polara. Asa cum ii spune si numele, aceasta indica nordul. De regula, astrul se afla in fata Carului Mic.

 

 

Primul dispozitiv de orientare aparut la chinezi

Cu toate ca inca din cele mai vechi timpuri s-a constatat nevoia producerii unui dispozitiv de orientare, a fost nevoie de 1400 de ani pentru realizarea acestuia si a aparut prima data la chinezi. In secolul IV IHR acestia foloseau o magnetita atasata de o bucata de pluta. Acest dispozitiv rudimentar avea forma unei linguri si era denumit Sinan. Ei il asezau pe apa si astfel puteau sa afle informatii cu privire la directia de deplasare, intrucat acesta indica sudul. 

In Antichitate, chinezii polarizau bucatele fine din fier cu magnetita, iar acesta indica nordul si sudul. Acestia foloseau obiectul realizat in geomancie, pentru orientarea locuintei in functie de principiile feng shuiului. Pe de alta parte, acesta era de ajutor, pentru gasirea nestematelor, dar si pentru identificarea zonelor roditoare, deoarece puteau identifica directia vantului, a soarelui si a ploii.

 

Busola intra in Europa, prin intermediul arabilor

Primele informatii arata ca instrumentul a fost introdus de catre italieni, in jurul anului 1300, insa nu sunt foarte multe detalii cu privire la acest aspect, de aceea nu se poate confirma veridicitatea. Cea mai plauzibila explicatie este ca europenii au aflat de existenta acestui instrument de orientare, datorita arabilor, care au inceput sa aiba acces la marea Mediterana. 

Ulterior instrumentul a fost dezvoltat de catre englezi; in jurul anului 1745 acele sunt puse pe un suport, iar magnetizarea rezista mai mult timp, de aceea produsul incepe sa fie folosit in domeniul naval.

 

Aparitia busolei in lumea musulmana

Prima data se mentioneaza de acest instrument in anul 1232, in timpul unei calatorii spre Marea Rosie. Acesta are aspectul unei frunze de fier si are o multime de elemente din cultura chineza. 50 de ani mai tarziu, dispozitivul are forma unui bol cu apa, ce are in interior un ac magnetic. 

Acesta este folosit, in timpul expeditiilor pe apa. In secolul al-XIII-lea, un vestit astronom musulman pomeneste depre busola intr-un document in care descrie drumul spre Mecca, folosind-o pentru a determina punctul nordic.

In anul 1399, un egiptean relateaza in manuscrisele sale ca exista doua tipuri de busole. Una sub forma unui peste, realizata din lemn de salcie sau de dovleac, in care este prins un ac magnetic, sigilata cu ceara sau gudron, pentru a impiedica patrunderea apei. Cea de-a doua era o busola uscata. Acul era infipt intr-un pivot si era calibrat folosindu-se de roza vanturilor.

 

Prima reprezentare a busolei – roza vanturilor

Dispozitivul de orientare s-a dezvoltat, indicand principalele tipuri de vanturi. Acest insemn apare pe majoritatea hartilor marine si este reprezentat printr-un cerc cu 32 puncte situate la distante egale. Initial, semnele indicau cele 8 vanturi majore, 8 medii si 16 mici, iar in dreptul fiecarui punct era montata o initiala a numelui. Acest dispozitiv era folosit de marinari pentru navigatie. Ulterior, busola a fost  imbunatatita, iar cu ajutorul ei, puteai obtine directiile cardinale si intercardinale (principale si secundare). 

In perioada explorarilor infaptuite de portughezi si de catre Christopher Columb, rozeta vanturilor a fost substituita cu un obiect ce avea pe cadran inlocuita litera T (de la vantul Tramontana), cu o floare de crin, iar litera L (initiala vantului Levant), cu o cruce. Primul semn indica nordul, iar al doilea sudul.

 

 

 

Utilizari ale busolei

Inainte de a fi folosita de catre navigatori, busola era utilizata in alte scopuri. La inceputul secolului al XIII lea, intr-un manuscris apare mentiunea unui dispozitiv care determina pozitia meridianului, iar ulterior acesta ajuta populatia sa afle drumul spre Mecca. Dupa aceea, o forma a busolei era folosita in timpul rugaciunii musulmane, pentru a identifica timpul potrivit pentru aceasta activitate.

Instrumentul a fost folosit de catre europeni, pentru orientarea cladirilor. Acest lucru s-a constatat in Danemarca in secolul XII, intrucat o patrime din bisericile construite sunt rotite cu 15 grade, in sensul acelor de la ceasornic, fata de est vest. Modificarea se datoreaza declinarii magnetice, aparute in timpul constructiei. 

In Italia, instrumentul magnetic a fost folosit pentru descoperirea minereurilor. Cu ajutorul acelor magnetice, se realizau tunelele, de catre marile companii ce activeaza in domeniu. Apoi acesta a fost inclus in echipamentul standard, iar ulterior si germani s-au inspirat de la italieni si au inceput sa foloseasca busola, pentru a se orienta pe sub pamant.

Totusi, functionarea instrumentului poate fi afectata, daca prin jur se afla o multime de elemente metalice, pentru ca aceasta functioneaza prin magnetism. Din acest motiv, atunci cand te afli in preajma avioanelor si a barcilor, chiar daca ai o busola buna, aceasta trebuie calibrata cu ajutorul magnetilor din interior.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments