Am modificat articolul ultima data pe: 04.04.20

 

In caz ca nu ai fost inca preocupat de acest subiect, dar ti-am starnit interesul si te gandesti sa iti achizitionezi o maceta, vezi in acest articol pe ce modele te poti baza, pentru a face o alegere in acord cu activitatile pe care vrei sa le desfasori cu aceasta.

 

Maceta are o lunga istorie si, de-a lungul vremii, in functie de anumite cerinte, s-au dezvoltat noi si noi modele, care sunt special dedicate unor activitati in aer liber. Plecand de la modelul traditional, producatorii au creat diferite forme, mai late sau mai inguste, cu varf ascutit sau bombat, de diferite lungimi, cu zimti sau cu lama neteda, cu manere cat mai confortabile pentru a o putea folosi cat mai usor si mai comod. 

Sunt foarte multe modele, dar in acest articol gasesti explicate mai pe larg 9 produse, acestea fiind dintre cele mai populare si mai bine vandute in intreaga lume.

 

Maceta Kukri

Este unul dintre cele mai vechi modele, cu o istorie de peste 300 de ani, ce s-a tot dezvoltat si imbunatatit pe parcurs pana la forma pe care o are astazi. Provine din Nepal si era folosita in lupta corp la corp, dar si pentru a supravietui pe terenuri montane.

Lama are aproximativ aceeasi latime pe toata suprafata sa, cu varful ascutit, si este usor curbata spre interior, foarte bine ascutita si iti ofera o putere de taiere foarte mare. Este ideala pentru viata in natura, fiind potrivita atat pentru curatarea locului de campare, cat si pentru vanatoare, la taiat si curatat.

Maceta de supravietuire

Sunt foarte asemanatoare cu macetele de camping, ambele fiind destinate pentru mai multe tipuri de operatiuni care sa te ajute sa supravituiesti in conditii mai vitrege. 

Lama este dreapta si nu foarte groasa, dar are o margine foarte ascutita si o margine zimtata, varful este foarte ascutit. O maceta de supravietuire de calitate are lama din otel forjat pentru a fi cat mai rezistenta. Astfel, vei putea cu usurinta sa iti cureti locul unde doresti sa te opresti, sa aduni lemne de foc, sa iti faci un adapost, sa te aperi de animale salbatice etc. 

 

Maceta latina

Isi are originea in macetele folosite in agricultura, avand mai multe activitati in care poate fi folosita, de la recoltarea diferitelor plante, la curatarea arborilor sau chiar pe post de sapa. Lama este de obicei mai lunga decat la alte modele, cu o margine dreapta si usor bombata pe partea interioara, cu varful mai larg si ascutit. Manerul este de obicei drept, dar are un colt de protectie si sustinere la capat. 

 

Maceta grea

Are o greutate mai mare si o forma mai deosebita, cu o lama foarte lata spre varf, ceea ce conduce la o putere mare de taiere pe partea din fata. Este des utilizata la tocat, dar mai este intalnita si in diverse operatiuni din domeniul agricol, sau in constructii. Manerul este usor mai subtire in partea din mijloc pentru a asigura o cat mai corecta manevrare si sustinere a lamei. 

 

Combat maceta

Are un aspect mai dur, fiind folosita de regula la lupte. Manerul are forma mainilor, fiind foarte solid si stabil atunci cand il folosesti. Are un loc special pe unde sa iti pui mana, putand fi folosit la nevoie si ca box. Lama este mai scurta, dar foarte ascutita la varf si pe margini, putand provoca serioase leziuni.

Se poate folosi la injunghiere, dar si pentru taiat, avand precizie si putere, cu un balans bun intre maner si lama.

 

Macete Bolo

Acestea au de regula scopul de a fi foarte bune la tocat vegetatia lemnoasa, din acest motiv au un maner mai mic decat alte modele, dar lama mai lunga, pentru ca greutatea sa fie spre aceasta.

Lama este in mod curent cu o lungime de 15 – 20 cm, mai bombata spre varf si se preteaza si la curatarea zonei de lucru. De asemenea, datorita formei pe care o are, este foarte potrivita pentru un bal costumat, daca vrei sa fii un pirat cat mai autentic.

 

Macete tactice

Sunt folosite mai mult pentru camping si se aseamana cu cutitele multifunctionale pentru a te ajuta la diferite operatiuni atunci cand esti departe de civilizatie.

Manerul este foarte ergonomic, pentru a-l putea folosi mai mult timp si in siguranta. Lama are diferite suprafete precum: o parte cu zimti mici ca un ferastrau ce poate fi folosita la taiat anumite obiecte; parte cu zimti mari; varf ascutit; lama ascutita; iar spre maner doua carlige de agatat de forme diferite: rotund, si drept. 

Astfel, cu o maceta tactica, vei fi in siguranta si iti vei putea desfasura activitatile curente din sanul naturii, avand un ajutor de nadejde.

 

Parang maceta

Este tot un model clasic, ce se foloseste de foarte multi ani, mai ales in domeniul agricol. Lama este mai lata si usor bombata spre varf, putand usor sa cureti terenul, dar si sa toci vegetatia lemnoasa. Manerul este si el usor curbat pentru a avea o pozitie cat mai confortabila cat folosesti maceta. 

Maceta Bill Hook

Cu o forma mai deosebita, ca un cioc cu carlig, aceasta maceta este foarte cunoscuta, fiind un model traditional folosit mult in agricultura.

Lama este mult mai lata decat manerul si se lateste spre varf, unde se curbeaza putand prinde si trage cu usurinta anumite lucruri. Lama este foarte ascutita, ca si varful. Manerul este in general drept, simplu, dar bine fixat de lama. 

Deci, in concluzie, vei alege maceta, si ai aici cateva modele pe care le-am comparat noi, care se va potrivi cel mai bine la activitatile pe care vrei sa le faci: pentru a taia copaci – o maceta cu zimti va fi mult mai comoda si mai practica; pentru camping – ai nevoie de lame multifunctionale, care sa te ajute si sa cureti locul, sa aduni lemne de foc, sa iti faci un adapost etc.; pentru agricultura – mergi pe modele traditionale, cu lama mai lata care sa iti fie de ajutor si pentru tocat. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre