Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

Tot mai multe persoane apeleaza la procesul de congelare a alimentelor pentru a le putea folosi in extrasezon sau a le pastra proprietatile si beneficiile pentru o perioada mai lunga de timp. Afla din acest articol ce beneficii surprinzatoare prezinta congelarea produselor alimentare.

 

Pastreaza gustul si proprietatile naturale ale produselor, te ajuta sa mentii alimentele in conditii bune pentru mult timp, asigura legume si fructe mai ieftine in magazine si accesul la produse a caror origine este in partea cealalta globului. De la camioanele termice ale marilor importatori si pana la lada frigorifica din locuinta ta, congelarea alimentelor este o descoperire cu mai multe avantaje decat ai crede.

 

Rezistenta mai buna in timp

O data ce legumele, fructele sau carnea au fost congelate, nu mai este cazul sa iti faci griji ca se vor strica sau isi vor pierde proprietatile prin expunere la caldura sau ca rezultat al actiunii microorganismelor. La temperaturi sub zero grade alimentele sunt in siguranta.

 

Mai bun decat alt proces de conservare

Procesul de congelare blocheaza vitaminele si restul nutrientilor din legume si fructe, la nivelul la care acestea se gaseau in momentul culegerii si procesarii, ceea ce este echivalent cu consumul lor in stare proaspata, oricand vei dori sa le dezgheti.

Congelarea este, datorita acestui fapt, o metoda conservare mult mai buna decat fierberea, care distruge o parte dintre vitaminele si mineralele sensibile la caldura sau decat folosirea de diversi conservanti, care modifica proprietatile alimentelor. Vorbim in acest caz inclusiv de sare, pe care nu este bine sa o consumi in cantitati mari, ceea ce inseamna ca tot ce a fost conservat folosind-o, trebuie mai apoi lasat la desarat.

Spre deosebire de afumare, proces frecvent folosit pentru a conserva carnea, congelarea nu adauga hidrocarburi aromatice care cresc riscul de cancer. Este drept ca un muschi congelat nu va fi la fel de gustos la unul afumat si ca necesita gatire pentru a fi consumat, dar mentinerea in stare inghetata ii patreaza calitatile neschimbate pentru mult timp.

 

Permite accesul la legume si fructe in afara sezonului

Datorita congelarii nu mai este nevoie sa astepti fructele de sezon, pentru ca poti manca oricand, orice. Spanacul congelat este disponibil pe tot parcursul anului pentru a te alimenta cu vitamine si fier. Capsunile, visinile, murele nu au de ce sa lipseasca de pe prajitura preferata, de casa, pentru ca le poti cumpara inghetate, cu aroma intacta, iar pastaile se pot afla pe masa ta in fiecare zi, indiferent de sezonul care isi dezvaluie frumusetea afara.

 

Alimentele ajung la tine mai proaspete

Multe alimente se strica in timpul transportului, daca sunt ambalate in stare naturala, fara a fi congelate. Este o pierdere inutila atat pentru productori si distribuitori, cat si pentru noi toti, avand in vedere cat de multa mancare irosim deja. Partea mai problematica nu este insa reprezentata de carnea sau legumele care se strica, ci de cele care ajung la tine inca oarecum bune, dar deja putin trecute sau foarte aproape de a se strica.

Cu ajutorul procesului de congelare, legumele, fructele si carnea pot fi mentinute ca noi pentru zile sau saptamani intregi, pana cand ajung la tine, in esenta mai proaspete decat cele necongelate.

 

Produsele congelate sunt mai ieftine

Cu siguranta ai observat deja ca alimentele congelate sunt mai ieftine decat cele aduse fara a fi supuse inghetului. Acest proces asigura asadar o sursa accesibila de hrana sanatoasa pentru cei care nu dispun de un buget suficient de mare pentru a-si permite produse mai scumpe. Ofera in acelasi timp, tuturor, o modalitate de a asigura un regim alimentar variat si hranitor fara a investi sume prea mari de bani.

E mai simplu sa cumperi en-gros

Cea mai buna strategie de a gestiona corect regimul alimentar, asigurand atat o dieta variata, care sa acopere corect necesarul organismului, cat si costuri mai mici, este planificarea pentru cel putin o saptamana. Prezente unei lazi frigorifice in locuinta iti ofera posibilitatea de a cumpara legumele si fructele preferate si de a le depozita in siguranta pana cand va veni randul preparatului in care sunt folosite.

Un astfel de dispozitiv te scuteste de drumuri frecvente la piata, ori de cate ori ai nevoie de un morcov sau putina mazare pentru ciorba, si iti permite sa iti creezi rezerve din cele mai folosite ingrediente, fara teama ca s-ar putea strica.

 

Alimentele congelate pot fi gatite oricum

Daca nu esti obisnuit cu acest tip de alimente si nu esti sigur ca se potrivesc cu stilul tau de gatit, iti putem spune ca produsele congelate pot fi prajite, fierte, gatite la abur si in orice alt mod in care se prepara termic si cele necongelate. Unele dintre ele se vor gati chiar mai repede decat alternativa proaspata si toate pot fi utilizate intr-o varietate de retete.

 

Congelarea iti ofera acces la alimente din toate colturile lumii

Congelarea se numara printre numeroasele procese de conservare care ajuta la mentinerea calitatii produselor alimentare care ajung la noi din cele mai indepartate colturi ale lumii si nu intotdeauna pe cele mai scurte rute. Desi vei putea consuma alimente exotice si in conserva sau in alta forma care i-a asigurat rezistenta, congelarea este cea mai sanatoasa si singurul mod in care poti consuma legumele si fructele atat de aproape de starea lor naturala, fara adaosuri sau procesari care sa schimbe gustul sau aroma.

Cea mai simpla metoda de a pregati mancare pentru mai tarziu

Femeila insarcinate si mamele cu copii mici se numara printre persoanele care apreciaza cel mai mult tehnologia de congelare, pentru ca permite gatirea de mancare in cantitate mai mare si stocarea pentru mai tarziu, in portii potrivite pentru o masa.

Congelatorul este cea mai buna varianta si daca ai cumparat din greseala o bucata mult prea mare de carne, pe care nu o vei gati sau consuma in aceeasi zi sau saptamana, permitand stocarea bucatii ramase pentru mai tarziu. 

Acest proces te ajuta de asemenea sa faci economii, permitand cumpararea de legume si fructe in cantitati mari, cand sunt de sezon, deci mai ieftine, si consumarea lor in perioadele in care pretul atinge cel mai mare nivel.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...