Am modificat articolul ultima data pe: 19.06.21

 

Ca sa nu fii acuzat de braconaj si sa poti captura pesti in orice apa care nu are regim special, ai nevoie de un document, numit permis de pescuit. Acesta se poate obtine online, accesand ANPA si completand documentatia ceruta, sau prin intermediul asociatiei de pescari. Pentru a putea pescui pe Dunare, regulile nu mai sunt aceleasi, ci ai nevoie de un permis de granita.

 

In articol iti prezentam toate aceste informatii in detaliu, astfel ca iti va fi mult mai usor sa obtii actul de care ai nevoie pentru a practica legal acest hobby.

 

De ce ai nevoie de un permis de pescuit?

Acest document permite accesul la anumite lacuri, baraje si cursuri de apa. De asemenea, dovedeste ca s-a respectat legislatia in vigoare si persoana practica pescuitul sportiv. Ca sa nu ai parte de evenimente neplacute, mai precis sa fii sanctionat, este important sa ai documentul in forma fizica, la fel si actul de identitate.

Daca nu l-ai prezentat atunci cand a fost cerut de organele abilitate si ai fost amendat, degeaba contesti sanctiunea, pentru ca nu vei avea castig de cauza, este obligatoriu sa ai documentul la tine, atunci cand te afli pe balta.

ANPA si permisul de pescuit online

Permisele de pescuit se pot obtine in doua modalitati. Prima varianta este mai usoara, deoarece trebuie sa accesezi sistemul informatic a ANPA (Autoritatea Nationala pentru Pescuit si Acvacultura). Institutia reglementeaza acest sector de activitate. In momentul in care accesezi site-ul, trebuie sa urmezi pasii specificati. 

Daca nu vrei sa obtii un permis de pescuit online, il poti face prin intermediul unei asociatii de pescari. In primul rand, trebuie sa devii membrul organizatiei. Acest lucru implica si un cost lunar pe care trebuie sa il platesti. Pretul este diferit, in functie de organizatie. 

Cu fondul strans de catre asociatie sunt desfasurate diverse activitati de ecologizare pe anumite zone de apa. Asociatia se va ocupa de demersurile necesare pentru obtinerea actului, dar institutia emitenta este aceeasi ca in cazul obtinerii permisului de pescuit online.

 

Afla de ce acte ai nevoie

In primul rand, trebuie sa accesezi site-ul Anpa.ro/permis de pescuit. Acolo gasesti o cerere ce trebuie completata cu datele personale, printata, semnata si scanata. Formularul, impreuna cu o copie a cartii de identitate, trebuie incarcata pe site spre aprobare. 

In cazul in care ai mai avut pana acum permis de pescuit, este necesar sa anexezi o copie a fisei de capturi. Acest document reprezinta un centralizator a activitatii de pescuit sportiv. In aceasta fisa sunt trecute toate capturile, dimensiunea lor si modul in care s-a finalizat procesul, adica daca pestele a fost pastrat sau eliberat. 

Acelasi proces este si in cazul in care nu alegi modul de depunere la Anpa, online, numai ca de depunere se ocupa o persoana avizata, de regula, presedintele asociatiei de pescari, iar pentru a face acest lucru trebuie sa te deplasezi la sediu.

 

Nu in toate cazurile obtii documentul imediat

Daca te-ai deplasat la sediu si nu ai ales sa obtii permisul de pescuit online, documentul nu se elibereaza imediat, ci dureaza cel mult trei zile lucratoare. Actul se obtine pe loc numai in cazul in care ai accesat site-ul ANPA pentru permisul online. Acesta este in format PDF, trebuie descarcat si apoi printat. 

Chiar daca vrei sa il pastrezi cat mai ingrijit, documentul nu se plastifiaza, ci se pastreaza in forma in care l-ai dobandit. Prin plastifiere isi poate pierde valabilitatea. In cazul in care uiti aceste informatii, le poti afla din nou, accesand ANPA, eliberare permise. Aici toate datele sunt actualizate conform legislatie in vigoare.

La ce iti foloseste permisul de pescuit obtinut online

Dupa ce ai facut toate demersurile si ai reusit sa obtii documentul poti pescui in toate apele publice care nu fac parte din anumite rezervatii naturale si sunt aparate de catre lege. Daca locul in care obisnuiesti sa capturezi peste este administrat de catre o societate comerciala, degeaba ai accesat ANPA, permise online, pentru ca documentul nu are nici o valoare. 

Pe apele private se aplica un regulament intern stabilit de catre operatorul economic. Asa ca, pentru a te putea bucura de o partida de pescuit, ai nevoie de lanseta (aici o lista comparativa), dar trebui sa te interesezi mai intai care sunt conditiile. De asemenea, daca apa se afla in categoria celor care au reguli aparte sau face parte din categoria granitelor tarii, cum este cazul fluviului Dunarea, ai nevoie de alte documente cu regim special.

 

Nu uita sa obtii permisul de pescuit in Delta sau Dunare

Chiar daca ai obtinut un permis de pescuit online, va trebui sa iti faci alt document pentru a putea pescui in Delta sau pe Dunare. Asadar, obtinerea actului pentru a pescui in Delta se face accesand ANPA, permis pescuit online. Aici vei gasi o cerere pe care o vei completa si o vei semna, iar dupa scanare o trimiti prin mail impreuna cu copia de buletin. 

In schimb, daca vrei sa pescuiesti in Dunare trebuie sa te adresezi politiei de frontiera, deoarece raul este unul care se afla la granita. Aceasta iti va emite un permis de granita. Depunerea documentelor se poate face online, insa va trebui sa astepti 30 de zile lucratoare pana acesta va fi gata. 

Unele permise se pot obtine gratuit

Nu in toate cazurile obtinerea acestor documente implica costuri. Daca alegi sa obtii online permisul de pescuit, pretul este 0. In schimb, in cazul in care ceri ajutorul unei asociatii, s-ar putea sa ajungi sa platesti chiar si 200 de lei anual sub forma de cotizatii lunare. Asadar, inainte de a apela la astfel de institutii, intereseaza-te exact care sunt costurile.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments