7 Etape In Repararea Unui Obiect Gonflabil

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.22

 

Obiectele gonflabile sunt extrem de practice, avand in vedere cat de putin spatiu ocupa, atunci cand nu sunt utilizate. Din pacate, marele lor dezavantaj este ca sunt sensibile si se deterioreaza relativ repede. In continuare, afla cum trebuie sa procedezi pentru a le repara in mod durabil. 

 

Exista mai multe variante pentru a repara o saltea gonflabila, o barca de cauciuc sau un alt produs din aceeasi categorie; iti vom prezenta cateva alternative in articolul nostru. Pana sa ajungi, insa, la reparatia propriu-zisa, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi.

 

Umfla!

Desigur, daca discutam despre un obiect de dimensiuni mari, de tipul unei barci sau al unei saltele, vei folosi o pompa electrica, mult mai rapida. Daca vorbim despre un colac de plaja sau despre o minge, merge sa utilizezi si o pompa de mana sau de picior. 

Adapteaza dispozitivul de umflare la conditiile pe care le ai. Daca lucrezi in garaj sau in casa, o pompa cu alimentare la retea este ideala. Daca te deplasezi cu masina, poti apela la ajutorul unui compresor sau la o pompa alimentata in priza de la bricheta. In sfarsit, daca nu ai la indemana nici o sursa de curent, poti alege sa investesti intr-o pompa cu baterii. 

 

Astupa!

Orice valva are un capac, care va mentine aerul in interior. Fii sigur ca ai fixat capacul corespunzator, in mod impecabil, altminteri piesa se va dezumfla, cu siguranta. 

Poate te intrebi de ce mai pierzi timp umfland produsul, de vreme ce stii deja ca pierde aer. Ei bine, aceasta etapa este foarte importanta pentru a descoperi unde se afla spartura.

 

Gaseste zona cu probleme!

Exista mai multe moduri de a identifica zona in care e localizat porul din cauza caruia salteaua ta te face sa te trezesti dimineata cu spatele intepenit. Daca e o zi calduroasa, iar tu locuiesti aproape de apa, poti organiza o iesire amuzanta cu familia sau prietenii, sa va racoriti si cu ocazia asta sa vedeti si zona exacta de unde ies mici bule de aer din salteaua ta.

Daca aceste conditii nu sunt respectate, poti apela la o alta solutie, mai usor de aplicat acasa. Prepara o solutie de apa cu sapun sau detergent si aplic-o cu un burete pe suprafata obiectului pe care ai nevoie sa il repari. Aerul care iese va forma mici baloane de sapun, usor vizibile. Probabil ca ar fi bine sa marchezi cumva zona, odata gasita, ca sa nu ajungi sa aproximezi sau sa o “ratacesti”. 

 

Pregateste suprafata pentru lipire!

Indiferent daca discutam despre o minge sau despre o barca, suprafata materialului trebuie sa fie impecabil de curata, pentru ca aderenta peticului sa fie satisfacatoare, iar reparatia eficienta si de durata. Poti folosi clasica apa cu sapun, dar poti apela si la alcool, pentru a degresa bine de tot suprafata. Un alt avantaj al folosirii alcoolului este legat de faptul ca acesta accelereaza evaporarea apei, astfel incat suprafata sa ramana complet uscata. 

 

Alege tipul de petic!

Desigur, intr-o lume ideala, ai la indemana un petic special conceput pentru repararea produsului respectiv. Pentru ca nu traim intr-o lume ideala si pentru ca in general belelele apar exact atunci cand nu te astepti, uneori poti fi surprins in ipostaza in care trebuie sa gasesti singur un material din care sa improvizezi.

Ca idee, orice bucata de PVC flexibil este potrivita, de la o veche haina de ploaie la o perdea de dus. Totusi, la capitolul compatibilitate trebuie sa tii cont de faptul ca PVC-ul si poliuretanul nu se lipesc intre ele. 

Si forma si dimensiunile peticului conteaza. Cele rotunde sunt mai usor de lipit; colturile au tendinta sa se desprinda, in general. 

Daca esti pus in situatia de a improviza, nu te apuca de treaba pana nu te asiguri de faptul ca ai la indemana si adezivul potrivit pentru PVC. 

 

Aplica lipiciul

Pentru ca reparatia sa fie una de durata, este necesar sa respecti cativa pasi de lucru. In primul rand, aplica un strat subtire de adeziv pe petic; adauga, dupa 10 minute, un al doilea strat. Odata cu acest al doilea strat, aplica adezivul si pe suprafata pe care trebuie sa o repari.

Asteapta 2 – 3 minute, apoi aplica peticul la locul sau. Nu uita ca el trebuie sa se suprapuna astfel incat marginile sale sa depaseasca cu minim 2 – 3 cm zona deteriorata. 

Pentru ca lipitura sa fie etansa si rezistenta, e indicat sa aplici presiune pe zona respectiva timp de 24 ore. Pentru a evita ca lipiciul sa ajunga pana pe partea cealalta si sa lipeasca aiurea materialul, poti introduce putin aer in obiect, cat sa fie departate cele doua zone de material.

 

Ce ma fac cu valvele defecte?

Multe produse gonflabile pierd aer in zona valvei de umflare. Poate fi vorba despre zona in care se imbina plasticul valvei cu PVC-ul produsului, sau despre o degradare a garniturii de cauciuc care sigileaza dopul. 

In cazul unui defect in zona de imbinare, cel mai bun lucru pe care il poti face este fie sa aplici o picatura de adeziv, fie, daca nu e suficient, sa introduci un sigilant.

Daca problema este reprezentata de dopul propriu-zis, cel mai adesea este vorba despre imbatranirea garniturii de cauciuc care asigura etansarea. In acest caz, vei fi pus in situatia de a cauta un inlocuitor pentru aceasta, ceea ce se poate sa nu fie pe cat de simplu ti-ai dori. 

Cat de rezistente sunt o saltea sau o barca reparate astfel?

In cazul in care ai folosit corect un kit de reparatie special conceput in acest scop, eventual pe cel al producatorului, te poti baza pe rezistenta sa. Pe de alta parte, nu uita ca e posibil sa apara o problema in alta zona a produsului,  mai ales in cazul unuia de calitate discutabila sau a unuia deja imbatranit.

Ia intotdeauna in calcul si faptul ca PVC-ul are o durata de viata limitata si ca expunerea la soare, caldura excesiva, nisip, apa sarata, scoici si asa mai departe il va degrada prematur. Cei care obisnuiesc sa calatoreasca cu cortul stiu, de pilda, ca in vacantele la mare, temperatura crescuta de peste zi face ca presiunea aerului din saltea sa creasca foarte mult, ceea ce pune in pericol lipiturile, iar in zona lor este si aproape imposibil sa poti aplica un petic, cu succes. Este valabil si pentru cei care folosesc barci gonflabile care raman expuse in soare. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu