Am modificat articolul ultima data pe: 26.05.20

 

De multe ori, o incaltaminte adecvata te salveaza. Pe langa faptul ca echipamentul de protectie in anumite zone este reglementat de lege, dar mai ales pentru siguranta ta, nu trebuie sa neglijezi acest aspect, si este util sa iti alegi cu grija, in functie de riscul la care esti expus, bocancii de protectie. 

 

In caz ca lucrezi intr-un mediu cu risc ridicat de accidente, precum in domeniul industrial sau al constructiilor, echipamentul de protectie este vital, din aceasta categorie facand parte si incaltaminatea. In functie de riscul la care esti expus pe timpul lucrului, vei alege si incaltamintea adecvata, care sa iti asigure un plus de siguranta si protectie. Astfel, bocancii de protectie se pot alege in functie de mai multe criterii, cum ar fi:

 

La ce riscuri esti expus? 

In constructii, unde exista un risc sporit sa iti cada anumite obiecte peste picioare sau sa calci pe obiecte ascutite, ai nevoie de un bocanc cu protectie pentru zona degetelor si a metatarsienelor, cu bombeu metalic si alte insertii din otel pentru a proteja piciorul, precum si o talpa cu insertii anti-perforare. 

Pentru cei care lucreaza cu diferite substante chimice sau solventi este recomandata o incaltaminte din cauciuc, vinil sau plastic, cu cusaturi sintetice. Pentru persoanele care sunt expuse la riscul de a se curenta, sunt mai utili bocanci fara insertii metalice, cu talpa din cauciuc si toc, acestia fiind potriviti si pentru inalta tensiune. 

 

 

Pentru temperaturi extreme: la temperaturi foarte joase, ai nevoie de bocanci cu izolatie anti-umezeala, care sa respinga apa, si cu captuseala cu izolatie pentru un bun confort termic; la temperaturi inalte sau pentru cei care lucreaza cu flacara deschisa, este indicata incaltamintea neinflamabila, cu talpa din lemn. 

In caz ca lucrezi in zone in care esti expus la alunecari, fie umezeala, uleiuri ai nevoie de bocanci cu tapla din neopren sau anti-alunecare, sau chiar cu crampoane pentru suprafetele cu gheata. 

Daca exista riscul de contaminare, precum la cei care lucreaza in sectorul salubric, cel mai bine este sa alegaa o incaltaminte din plastic, mult mai usor de dezinfectat si bune izolatoare. 

 

Ce material alegi? 

In functie de materialul din care sunt confectionate diferitele feluri de bocanci (aici lista comparativa), ai mai multe variante de alegere. O pereche de bocanci din piele naturala sunt rezistenti la impact si la umezeala, asigurand si un bun confort termic. Pielea ecologica are efect antistatic si nu permite alunecarea, fiind si foarte rezistenta la actiuni mecanice. 

Bocancii din piele de nabuc sunt cei mai durabili si te protejeaza impotriva umiditatii crescute. Daca activezi in domeniul constructiilor te poti indrepta spre o pereche de bocanci din poliuretan, foarte rezistenti la socuri. 

 

Ce insertii pot avea? 

In primul rand trebuie sa fii atent la bombeu, care poate avea diferite structuri, si anume: bombeu metalic – se recomanda daca exista risc crescut de a fi lovit de obiecte grele, si iti vor asigura protectie in caz de impact; bombeu din compozit – daca nu exista riscul de a te lovi, alege bocanci cu bombeul captusit cu material usor, care sa fie confortabili pentru intreaga zi.

Mai sunt si modele speciale pentru cei care sunt expusi la riscuri mari, ce prezinta insertii metalice si in zona calcaiului, pe metatarsiene, pe tibie pentru modelele mai inalte. 

 

Ce talpa sa aleg? 

In caz ca lucrezi in constructii, talpa trebuie sa fie plata, pentru a nu aduna pietricele sau alte obiecte, mai groasa cu insertii anti perforare (de obicei o lamela metalica, groasa introdusa in talpa), pentru a nu te rani in caz ca vei calca pe obiecte mai ascutite. Este mai practica, iti ofera o buna stabilitate pentru a nu pasi gresit. 

Pentru cei care lucreaza in zone expuse la curent electric, talpa trebuie sa fie din cauciuc, cu toc. Poliuretanul este un material potrivit pentru talpa, mai ales daca lucrezi in zone cu temperaturi extreme, acest material avand proprietatea de izolare, fiind termo-rezistent, asa ca nu permite efectuarea transferului termic din mediul exterior catre picior. 

Pentru cei care lucreaza in medii cu suprafete foarte fierbinti, o buna izolare o ofera o talpa din lemn. Iarna, daca lucrezi afara, pe suprafete acoperite de gheata si zapada, poti aplica pe talpa crampoane sau gheare din metal, care sa iti asigure o buna stabilitate. 

 

Ce aleg: bocanci de firma sau no name? 

Deoarece este vorba de siguranta ta, merita sa iti achizitionezi incaltaminte specializata, chiar daca pentru aceasta este necesar sa platesti un pret mult mai ridicat. Pentru cei care lucreaza in diferite medii cu risc ridicat, incaltamintea potrivita este de multe ori vitala, protejandu-te de accidente grave sau chiar iti poate salva viata (cei care lucreaza in mediu cu risc de electrocutare, in constructii etc.). 

Firmele specializate executa probe asupra bocancilor, fiind garantati la diferite actiuni: rezistenta la impact, rezistenta la compresie, rezistenta la soc electric, conductivitate electrica, rezistenta talpii la perforare etc., si obtin certificari, ce se emit pe fiecare model in parte si cu o perioada de valabilitate. 

In caz ca vrei bocanci de protectie pentru tine, cand faci diferite lucrari pe acasa, poti alege si modele mai ieftine, dar respectand sfaturile pentru protectie. 

 

 

Alte aspecte la care sa fii atent la achizitionare

Un aspect foarte important atat pentru siguranta ta, cat si pentru un plus de confort, avand in vedere ca iti vei petrece multe ore incaltat cu bocancii, este sa alegi marimea corecta, sa nu te stranga, dar nici sa iti fie prea largi; din practica, majoritatea fiind rigizi, iti recomand sa ii iei cu jumatate de numar mai mare. Orice disconfort poate avea efecte neplacute, putand provoca accidentari.

Daca nu ai doua perechi pe care sa ii porti succesiv, o zi si o zi, ai grija ca la finalul zilei sa lasi bocancii la aerisit si uscat, pentru a fi cat mai confortabili. Alege culoarea in functie de cerintele de la firma, in cazul in care lucrezi la un anumit compartiment si aveti o culoare destinata, sau in functie de preferinte si mediu. 

Cel mai important, atunci cand pornesti la cumparaturi, este sa iti analizezi riscurile la care esti expus, pentru a putea alege varianta de bocanci ce iti ofera cea mai buna protectie, fara a cheltui prea mult pe structuri speciale daca nu iti folosesc, dar si fara a te expune la pericole. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre