Am modificat articolul ultima data pe: 04.04.20

 

Piscatura de tantar poate provoca alergii mai ales persoanelor sensibile, de aceea trebuie sa eviti muscaturile in zona fetei. Unele specii aflate in zona tropicala pot raspandi mai multe tipuri de virusuri, printre care si Zika sau West Nile. Riscul dezvoltarii unor afectiuni grave este redus, insa cu toate acestea trebuie sa te deplasezi la o unitate medicala, pentru efectuarea unor analize si prescrierea unui tratament corespunzator.

 

Tantarii par a fi inofensivi, insa lucrurile nu stau chiar asa mai ales daca calatoresti in zonele tropicale. Aceste insecte te pot contamina cu diverse boli, printre care si cele enumerate mai jos, daca nu utilizezi o protectie adecvata. 

 

 

Pericole cauzate de tantari

 

Dezvoltarea alergiilor

Primul semn care apare, atunci cand esti muscata de tantar, este umflatura. Aceasta se formeaza din cauza intepaturii si poate fi mai mare sau mai mica, in functie de cat de alergica esti. Daca esti o persoana si te confrunti deseori cu inflamatii mari, cauzate de intepatura insectelor, ar fi bine sa iti protejezi ochii sau barbia, atunci cand stai intr-un mediu in care pot fi tantari. 

Umflaturile aparute pot impiedica miscarea pleoapei sau pot duce la sufocare, atunci cand sunt prea mari si se afla pe limba, blocand caile aeriene. In alte zone ale corpului, nu produc riscuri, insa pot fi deranjante si inestetice, din cauza mancarimii si a formei.

Contaminarea cu malarie

Malaria este o boala infectioasa dezvoltata in zonele tropicale si subtropicale. Aceasta apare din cauza unui parazit numit Plasmodium. Poate fi transmisa prin intepatura unui tantar, cu conditia ca acesta sa fie femel si anofel. Insecta de acest tip este mica, de aceea intra usor in incapere, chiar si prin crapaturi sau prin plasa. 

Aceasta boala poate avea urmatoarele simptome: febra, dureri de cap, varsaturi, frisoane, tuse si dureri abdominale. La toate acestea se pot adauga si: nefunctionarea corespunzatoare a rinichiului, convulsii, colaps circulator sau somnolenta excesiva. 

Daca ai calatorit in zonele tropicale sau subtropicale, in urma cu cel mult sapte zile si te confrunti cu una din simptomele enumerate, ar fi bine sa te prezinti la unitatea medicala. In urma unor analize ti se va administra un tratament, astfel incat sa reduci la minimum riscurile acestei boli.

 

Febra Denga

Virusul Denga este cel care provoaca o boala infectioasa, ce se transmite la om, prin intermediul muscaturii unui tantar deja infectat. Specia care poate fi bolnava fi contaminata este Aedes. 

Aceasta se regaseste  in special in zona tropicala si subtropicala, insa se poate raspandi in intreaga lume. Tantarii din aceasta categorie se infecteaza, in momentul in care inteapa o persoana deja bolnava, deoarece virusul sta in sangele acesteia, cel putin doua zile si cel mult sapte. 

Dupa perioada de incubatie, infectia se manifesta prin mai multe simptome. Printre acestea se numara si: febra usoara dureri de cap dureri articulare, eruptii cutanate sau dureri oculare. 

Pot aparea si hemoragii usoare la nivelul nasului, a gingiilor, dar si sangerare vaginala (in cazul femeilor care nu au ajuns la menopauza). Dupa urmarea unui tratament si neidentificarea microbului in sange, persoana este imuna la acest tip de virus, insa bacteria poate suferi mutatii genetice, ce ii asigura imunitate asupra tratamentului administrat.

Virusul West Nile

Virusul West Nile poate afecta oamenii, mamiferele, caii sau pasarile. Acesta se transmite prin intepatura unui tantar si are simptomele asemanatoare cu cele ale unei raceli sau ale unei meningo-encefalite. 

Daca stii ca ai calatorit intr-o zona in care virusul este raspandit si te confrunti cu febra ridicata, insotita cu durere de cap intensa, sensibilitate la lumina, stare generala proasta si varsaturi, ar fi bine sa te prezinti la unitate medicala, pentru realizarea unor analize amanuntite.

 

Virusul Zika

Imbolnavirea cu virusul Zika este o alta afectiune ce poate fi dobandita prin intermediul muscaturilor de tantari. Chiar daca infectia este asimptomatica si nu poate duce la complicatii severe, la decese (decat in cazuri extrem de grave), este indicat sa eviti contaminarea. 

Principalele simptome sunt febra si eruptie ce apare initial pe fata, iar apoi se extinde pe tot corpul. Diagnosticarea se realizeaza in urma unor analize de sange, ce se fac la laborator, insa acestea se efectueaza doar persoanelor cu risc crescut de contaminare, ce au calatorit in zonele afectate.

 

 

Modalitati de protectie

 

Folosirea unui anumit tip de imbracaminte

Atunci cand stii ca urmeaza sa te duci intr-o zona afectata de virusuri, ce pot fi transmise prin intermediul picaturilor de tantari, pune in bagaj doar imbracaminte ce iti acopera pielea in totalitate. In acest fel, vei putea sa impiedici intepaturile de tantari, deoarece acul acestora nu va putea patrunde prin tesatura. Aceste obiecte vestimentare, de culoare deschisa,  trebuie purtate in timpul zilei, dar si odata cu lasarea noptii, atunci cand tantarii sunt mai activi. 

 

Utilizarea substantelor repelente

Poti aplica pe piele sau pe haine substante repelente ce tin tantarii la distanta, datorita ingredientelor din compozitie. In timpul somnului, patul si incaperea trebuie protejate cu ajutorul unei plase de tantari (aici modele comparate intr-o lista), prevazuta cu gauri mici ce permit trecerea aerului, insa impiedica insectele sa ajunga in interior. 

Pentru a creste gradul de siguranta, poti aplica pe suprafata acesteia substante repelente. Pe langa toate acestea, in camera mai poti folosi aerosoli, pastile sau benzi impregnante, ce contin insecticide special concepute, pentru a tine insectele la distanta.

 

Indepartarea apei statatoare

Tantarii isi depun larvele, chiar si in cele mai mici ape statatoare. Pentru a nu mai avea un mediu prielnic de inmultire, ai grija ca prin preajma sa nu se afle nici o balta sau sa nu pastrezi apa colectata in recipiente. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre