Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

In viata multor romani gratarul este sinonim cu o masa indestulata si un sezon cald fructificat din plin, reprezentand o cale de a petrece timp alaturi de familie si prieteni. Gustul de fum este apreciat de catre orice papile gustative, fie ca este vorba despre carnuri suculente sau legume bine coapte. Iata cateva retete pe care le poti incerca atunci cand iesi in aer liber cu amicii. 

 

Cand se ridica intrebarea “Mergem la un gratar?” barbatii sunt primii care se entuziasmeaza, si nu doar pentru calitatile lor in a intoarce carnea pe grill, ci si pentru a le arata celorlalti ca sunt si ei niste bucatari desavarsiti. Gratarul nu lipseste din peisajul mioritic al verii, si nu numai, si poate fi folosit oriunde in aer liber, de la zone special amenajate si pana la variantele de unica folosinta din supermarketuri, care se intrebuinteza oricand si oriunde gasesti un spatiu liber in natura unde poti face un scurt foc in siguranta. 

Iata cateva idei pe care le poti incerca la gratarul de acasa, din curte ori din zona de agrement preferata. 

 

Saramura de crap

Daca preferi pestele, iti poti indrepta atentia spre un fel pe care il gasesti des in supermarketuri si magazinele de specialitate. Reteta se gateste pe gratarul de acasa, insa. Ai nevoie de urmatoarele: 

Un crap mare (pana la 3 kg), eviscerat si curatat

4 ardei kapia de culoare rosie

50 ml de floarea soarelui

4 ardei iuti

O capatana intreaga de usturoi

500 grame rosii coapte

O frunza de dafin

O legatura de cimbru proaspat

O legatura de patrunjel

Sare si piper negru boabe

O lingura de otet. 

Mai intai, vei curata pestele de solzi si il vei eviscera, clatindu-l bine de sange si ramasite si uscandu-l cu servetele de bucatarie. Apoi, il tai in medalioane si presari deasupra sare, lasandu-l sa stea asa pana la 15 minute. 

In timp ce crapul se sareaza, se va incinge gratarul pentru ca pestele sa nu se lipeasca in timpul coacerii. Daca doresti sa il frigi pe sare, vei folosi o tava din tabla sau o tabla simpla pe care o pui deasupra focului puternic, deasupra sa presarand un strat gros de sare pe care il lasi sa se incinga. 

Pestele se unge cu ulei foarte bine, pentru a ajuta la aderenta, si se pune la fript, cu pielea in jos, in jurul sau intinzand legumele (rosii, ardei) bine spalate si uscate. 

Rosiile vor fi scoase cand coaja lor a plesnit si deprind acele urme de arsura. Ardeii se lasa pana cand incep sa se inmoaie, dupa care se pun peste rosii, intr-un castron cu capac. 

Dupa 10 – 12 minute, crapul se intoarce pe cealalta parte, avand nevoie in total de pana la 20 de minute pentru a se frige. 

Pentru a prepara garnitura din legume vei decoji rosiile si le vei zdrobi cu o furculita, curatind si taind bucatele si ardeii. 

Se pune pe foc o oala cu apa, pana la un litru, pentru a acoperi pestele, cand acesta va fi adaugat, si se adauga dafinul, boabele de piper si cimbrul, iar cand da in clocot se adauga rosiile cu tot cu suc si ardeii. Astepti sa dea in clocot, dupa care sarezi si pui cateii de usturoi curatati si zdrobiti si otetul si gusti. 

Cand este gata, se toarna deasupra pestelui si se lasa sa se patrunda aromele pana la 20 de minute, dupa care se aranjeaza pe un platou carnea cu legume si suficient sos, deasupra presarand patrunjel proaspat tocat. Se serveste cu mamaliguta. 

Pizzete de zucchini

Pentru o gustare fara carne, te poti folosi de legume si branzeturi. Iata o astfel de mica “pizza” pe care o poti incerca pe gratarul de aragaz sau de afara. Ai nevoie de:

Doi dovlecei zucchini

Patru bucati de rosii uscate

Doua linguri de ulei de masline

50 grame cascaval provolone.

 

Speli dovleceii si ii tai in rondele groase de un cm, dupa care ii ungi cu uleiul si ii presari cu sare si piper. 

Rosiile uscate le tai marunt iar cascavalul il portionezi in unitati mai mici decat cele de dovlecel. 

Incingi gratarul si frigi dovlecelul pe o parte, dupa care intorci pe cealalta si pui deasupra fiecarei felii o bucatica de cascaval si cateva de rosii. 

Lasi legumele pe grill pentru inca 3 minute, pana cand cascavalul incepe sa se topeasca. 

Servesti dupa ce iei de pe gratar si pui preparatul intr-o farfurie. 

 

Frigarui cu porc si ananas

Pe langa clasicele fripturi de porc si carnat sau mici, poti incerca si ceva mai usor atunci cand iesi in aer liber sau cand dispui de gratare de gradina, putand realiza un astfel de preparat si in tigaie, daca nu ai alta solutie. Ai nevoie de:

400 grame muschi de porc

Patru linguri de melasa sau zahar brun

O lingurita de sos de peste

60 ml de cidru de mere

Jumatate de ananas de dimensiuni reduse, pe care il cureti si il tai in mici bucatele potrivite pentru frigaruie

Un ardei gras verde, taiat in bucati patrate

Patru cepe verzi, taiate in bucati

Patrunjel proaspat

Pita sau orez, pentru servit. 

Tai porcul in cubulete si incalzesti zaharul si otetul intr-o cratita, la foc mic, pana cand zaharul se topeste, adaugand sosul de peste si lasand sa se raceasca. Pui bucatile de porc in sos si le lasi sa se patrunda cu aromele. Poti face acest pas cu o ora inainte de a iesi la aer liber. 

Incalzesti gratarul si pregatesti frigaruile, punand bucatele de porc, ananas, ardei si ceapa pe bat, alternandu-le. 

Le frigi pe fiecare parte cate 3 – 4 minute, dupa care le scoti pe farfurie. Poti presara deasupra patrunjel, daca doresti. Se serveste cu pita ori orez fiert. 

 

Burgerul perfect

Deoarece si romanii s-au indragostit de burgeri, vor dori sa isi faca propriile delicatese la gratarul din dotare sau cand ies cu prietenii la iarba verde. Ai nevoie de un amestec de 80% carne si 20% grasime, cu aromele preferate, fiind necesara doar adaugarea sarii si a piperului. 

O reteta foarte buna implica folosirea a 700 de grame de carne tocata, careia ii adaugi o lingurita de mustar, un catel de usturoi tocat marunt, o salota tocata marunt, o lingura de patrunjel si un ou, pe care le amesteci bine, obtinand apoi patru chiftele mai mari. 

Chifteaua ar trebui sa aiba in jur de 150 – 200 de grame, folosind mainile umede pentru a forma o bila pe care apoi o aplatizezi putin, aceasta netrebuind sa fie mai groasa de 2 – 2.5 cm. Apesi in mijlocul sau cu degetul mare, pentru a forma o adancitura care are rolul de a pastra forma rotunda cat carnea se coace. 

Timpul petrecut de chiftea pe gratar variaza de la 3 la 5 – 8 minute pe fiecare parte, in functie de cat de facuta se doreste a fi. Cand carnea se desprinde de pe gratar fara dificultati este momentul perfect sa o intorci, altfel se poate rupe, mai ales daca este inca nepatrunsa. 

Poti adauga ce fel de chifla si ce toppiguri si sosuri doresti. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...