Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Pentru amatorii timpului in aer liber, o drumetie prin munti devine un motiv de concediu sau excursie, si de ce sa nu explorezi minunatiile pe care le avem in propria noastra tara, in scurte astfel de iesiri? Astazi iti vom etala cateva motive care sa te imbie sa faci o escapada in muntii Calimani. 

 

Traseele montane sunt pentru multe spirite libere adevarate oaze de cunoastere si relaxare, implinind o comuniune cu natura. Muntii Calimani vor deveni o alegere rapida si de bun augur, in special pentru cei din zona Moldovei, dar orice roman, si nu numai, ar beneficia de pe urma unei vacante in aceasta mirifica zona considerata una din cele mai salbatice ale tarii noastre. Iata cateva motive pentru care sa iti pregatesti si tu macar un traseu in viitorul concediu. 

 

Sunt cei mai inalti munti vulcanici din tara

Muntii Calimani sunt cei mai inalti si extinsi munti vulcanici la origine din tara noastra, fiind, totodata, si ultimii de pe teritoriul tarii care si-au incheiat aceasta activitate. In acelasi timp, pasionatii de geologie vor putea observa urme ale glaciatiunii caci exista creste alpine si caldari glaciare vizibile pe traseele recomandate in mod normal. 

Parcul National Calimani are nu mai putin de 24.041 hectare de teren, primele dovezi ale interesului fata de conservarea naturii din aceasta zona cu relief vulcanic din Romania fiind in 1971. 

Punctul cel mai ridicat din punctul de vedere al altitudinii este Vf. Pietrosu, care are nu mai putin de 2103 metri, urmatorul reper inalt fiind Negoiul Unguresc, care are 2081 metri. Acestea sunt insotite de alte piscuri montane care pot fi atinse prin urmarea unor trasele de dificultati diferite, in unele cazuri, existand anumite formatiuni stancoase care, la o privire mai apropiata, deprind caracteristici antropomorfe sau zoomorfe (ex. Mosul, stanca “vedeta” a celor 12 Apostoli). 

Ce poti vizita in apropiere

In zona parcului national din Muntii Calimani se afla Depresiunea Dornelor cu perla Bucovinei – Vatra Dornei, care pe timp de iarna devine un punct central turistic datorita celor doua partii de schi, fiind si un punct de plecare pentru vizitarea manastirilor din Bucovina, Moldova si Maramures. Tara Dornelor abunda in peisaje deosebite cu vai si creste montane impadurite, putine trasee montane si cabane, ceea ce duce la un aspect mai salbatic al zonei. 

O rezervatie ce merita mentionata este cea de la Pietrele Rosii, cu o istorie bogata, unde s-au tinut lupte intre cele trei parti ale tarii noastre in trecut. 

Cetatile Tihului sunt varfuri muntoase asemanatoare zidurilor stravechi ale unei cetati, prezentand un peisaj salbatic, iar cascada Tihu si cascada Bauca vor incanta turistii. 

Alte elemente turistice alaturate sunt Statiunea Borsec, manastirile din Toplita si Castelul Kemeny din Brancovenesti. 

 

Trasee turistice

Exista nu mai putin de sapte intrari oficiale in Parcul National Calimani, fiind permise activitatile turistice prin respectarea regulilor specifice vizitarii, bineinteles. Nu se vor investiga zonele cu protectie stricta, precum Rezervatia Stiintifica Jnepenis. Exista nu mai putin de 24 de trasee cu puncte de plecare diferite, unele destinate incepatorilor, mai scurte, altele mult mai lungi si dificil de realizat. 

Unul din popularele trasee turistice din Vatra Dornei este Pasul Tihuta – Poiana Stampei, fiind un drum care uneste Ardealul cu Vatra Dornei, Pasul Tihuta oferind un spectacol natural deosebit, cu peisaje demne de vazut. In Poiana Stampei poate fi vizitata rezervatia Naturala Tihovul Mare, o arie protejata cunoscuta pentru plantele sale care se gasesc in zone de tip mlastina impadurita. 

Defileul Muresului este o alta destinatie interesanta pentru turisti, intinzandu-se intre Muntii Calimani si Gurghiu, pe malurile raului Mures, pe acest traseu aflandu-se pestera de mulaj Casoaia lui Ladas. 

Din Gura Haitii pornesc doua trasee, unul moderat spre Pietrele Rosii si Dornisoara, si unul dificil catre Varful Pietrosu si Pasul Paltinis. Poti incerca un drum mai scurt, de pana la 3 ore, pe traseul 12 Apostoli Calimani, cea mai populara atractie turistica, numita si “Mosii din Calimani”, ajungand in rezervatia geologica din nordul muntilor, pentru a vedea relieful similar unor statui ce parca dateaza de secoole, dintre care amintim Mosul, Maresalul, Godzila, Ramses, Gusterul si Mucenicul. 

Traseele de creasta prin Vf. Pietrosu vor oferi sansa observarii intregii caldere vulcanice, din punctul cel mai inalt. 

Traseul pana la cascade este mai dificil si lung, insa esti recompensat cu privelisti frumoase, adevarate comori ale acestor munti. Totusi, vei avea nevoie de bocanci de drumetie rezistenti si multa hidratare. 

Un alt exemplu de atractie turistica este Rezervatia Lacul Iezer din Calimani, acolo unde se afla specii de plante ocrotite prin lege, precum ienuparul, pinul pitic, smardarul si Nardus stricta, ochiul de apa fiind de tip glaciar. 

Din vest, traseele care pornesc din Colibita sau sat Piatra Fantanele, unde poti face un popas la hoteluri cu nume precum Poarta Calimanilor sau Bujor de Munte, sunt mai lungi si dificile, dar poti ajunge pana la Pietrosul sau Vf. Bistriciorul. 

Fauna si flora pe care le poti observa

Muntii Calimani prezinta diversitate in ce priveste vegetatia si fauna Romaniei, existand aici si specii protejate, precum jnepenii. 

La ele acasa sunt pajistile si tufarisurile alpine formate din jneapan, raristi, smirdar (rhododendron myrtifolium) si paduri de foioase si rasinoase ori mixte, cu zambru strasnic, conifer gasit in zona carpatina europeana si in muntii Alpi, brad, fag si molid. 

In ochiurile de apa intalnite poti da peste exemplare de pastrav, boistean si zglavoaca, dintre amfibieni remarcandu-se tritonul carpatic, cel de munte, buhaiul de balta cu burta rosie si cel cu burta galbena, broasca rosie de munte si salamandra. 

Atentie la reptilele gasite in Parcul National Calimani, acolo existand vipera si sarpele de alun. Dintre soparle amintim soparla de munte, soparla cenusie si naparca, specii protejate strict. 

In frunzarisul padurilor si al arbustilor poti gasi codros de padure, corb, fisa de munte si brumarita alpina, pietrar si codobatura cenusie si alba, cocosul de mesteacan (doar in padurile batrane), pitulice, mierla cu guler, eretele vanat, acvila tipatoare sau pantarus si macaleandru. 

In ce priveste mamiferele mari, Muntii Calimani prezinta o oarecare diversitate, existand ursi, lupi, ras, vidra, jder, pisica salbatica si bursucul, cerbul si capriorul. 

Printre mamiferele mici, in speta rozatoare, se gasesc parsul de padure, soarecele de padure, chitcanul de padure, liliacul bicolor si cel urecheat brun. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments