Am modificat articolul ultima data pe: 24.02.20

 

Poate cea mai de baza tehnica de gatit implica frigerea pe gratar, aceasta existand de mii de ani si fiind asociata cu vara, caldura si natura. E o adevarata provocare, mai ales pentru barbati, care doresc sa se joace de fiecare data cu focul si cu gustoasele alimente numai bune de preparat, despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza. 

 

Exista o varietate de tipuri de gratare care se pot folosi la interior sau la exterior, precum urmatoarele:

Gratarul cu lemne/carbuni, care e cel mai vechi si mai indragit, care da o aroma speciala carnurilor si legumelor si care se gaseste si de cumparat, si in zonele de agrement special amenajate pentru astfel de activitati;

Cel cu piatra de lava unde combustibil este gazul, acesta incalzind un strat de piatra vulcanica;

Gratarul pe gaz, care are o flacara cu gaz;

Gratarul electric;

Cel de cuptor (care are o rezistenta ce se pune la nivelul superior al cuptorului electric sau clasic);

Gratarul american – poate fi acoperit sau descoperit, folosind carbuni ori gaz, ce ajuta la controlarea temperaturii de gatire si poate fi intrebuintat si la afumare;

Gratarul de aragaz – plita sau tigaie ce se pune deasupra flacarii ochiului de aragaz;

Discul (plita care se pune peste foc).

Daca te intrebi care ar fi cel mai bun gratar pentru tine, ai in vedere costurile de achizitie, dimensiunile, tipologia (daca ai la dispozitie doar o bucatarie in apartament, nu ar fi eficienta o investitie intr-un produs pentru gradina, de exemplu, asa cum si cand ai spatiu in aer liber, nu se cade sa iei un grill simplu daca iti place acest fel de gatit), capacitatea de utilizare si timpul necesar incingerii suprafetei. 

Orice tip de carne poate fi pregatit la gratar, fie direct, fie dupa o pregatire (marinare, fierbere, s.a.), printre cele mai indragite aflandu-se urmatoarele. 

Ceafa si cotletul de porc

Pentru a frige cu succes carnea, aceasta ar trebui sa contina si un procentaj de grasime, fie ca e vorba despre cea tocata sau cea intreaga. Firisoarele de grasime care se vad pe o felie sunt cele care vor gati in interior fibra si care ii vor da un gust mai bun si o vor mentine suculenta. Pentru ca cea de porc este mai grasa in mod natural, este preferata romanilor, in special cand e si marinata. 

Pentru o aroma deosebita, se folosesc pentru marinat sau condimentare cimbrul, ienibaharul, boia dulce sau picanta, usturoiul, dafinul ori chimenul, printre altele. 

 

Antricotul si muschiul de vita

In general, carnea de vita are un pret usor mai ridicat decat cea de porc, reprezentand o emblema pentru amatorii de gratar, mai ales cand reusesc sa o prepare in sange sau mediu. 

Muschiul este cel mai pretios, el avand nevoie de un timp de gatire mediu, la foc puternic, pentru a pastra in interior sucurile si a obtine o crusta crocanta. Antricotul are si un continut de grasime, de aceea va fi mai suculent si mai gustos, nefiind nevoie de prea multe condimente pentru el. 

 

Puiul

Aripioare, pulpe, piept sau chiar puiul intreg se pot face pe grill. Costul redus de achizitie si perpetua prezenta in magazine duc la gasirea sa, intr-o forma sau alta, pe gratarele romanesti. 

Aripioarele se gatesc cel mai usor, avand in vedere continutul redus de carne, acestea fiind urmate de pulpe superioare si ciocanele, care pot fi gatite odata sau separat. Nu vor lipsi de pe un grill la exterior ori chiar din tigaia de acest tip, fiind necesara impungerea partilor mai groase cu o furculita sau un cutit, pentru ca fibrele sa fie patrunse de caldura. Desi oasele sunt conductoare termice bune, ele pot fi si cele care duc la un preparat crud in interior si crocant la suprafata. 

Pieptul de pui reprezinta o alternativa clasica la mici, cotlete si cefe de porc, fiind alegerea dietetica si mereu prezenta in frigarui. 

Pentru un gust mai bun si bogat, carnea de acest fel poate fi asezonata cu salvie, rozmarin, usturoi ori marinata in ulei de masline cu rosii, piper, etc. 

 

Carnea procesata – carnati, mici, burgeri

Acest tip de carne este cel mai folosit din simplul motiv ca prezinta o distributie egala a grasimii pe suprafata de contact cu grill-ul, si se poate condimenta cu diferite ierburi, de la usturoi si cimbru si pana la ceapa, ketchup, boia sau busuioc. Se arunca imediat dupa ce gratarul este incins, intorcandu-se pe toate partile, avand o perioada de gatit scurta. 

Peste si fructe de mare

Pestele poate fi gatit in forma de file sau cotlet, intreg sau in folie de aluminiu, pentru a se afuma, folosindu-se si diferite condimente menite a scoate la suprafata un gust mai bun (unt, rozmarin, usturoi, lamaie, vin alb). 

Si caracatita, crevetii sau calamarii se pot frige pe gratar de gradina sau aragaz, timpul de gatire fiind scurt, pentru a nu se intari foarte tare. 

 

Mielul

Se gaseste mai rar pe gratarele romanilor, dar cotletul de miel poate fi o delicatesa pentru cei care gusta o astfel de carne. Poate fi imbunatatit la gust prin adaugarea unei cruste sau a marinarii (rozmarin, oregano, menta, busuioc). 

 

Coastele

Fie ca sunt de vita ori de porc, reusesc sa cucereasca prin gustul desavarsit, desi ratia de carne la os este mica iar prepararea relativ dificila. Necesita marinare si chiar si fierbere pentru a se frige cu totul, trebuind si curatate inainte de a se pune pe grill-ul incins, pentru a nu se arde prea tare la suprafata. 

 

Frigaruile

Prezinta un amestec de legume si carne, aducand savoare si o infatisare mai placuta felului de mancare. Poti amesteca orice tip de carne cu legume sau chiar fructe, intercalandu-le pe bat, si ai grija sa tii betele umede pentru 30 de minute inainte de a le folosi, pentru ca acestea sa nu se arda sub incidenta flacarii sau a caldurii. 

Legumele

Ciuperci, cartofi, porumb, ardei, rosii, dovlecei, vinete, ceapa – toate acestea pot aparea pe gratarele romanilor, desi acest lucru se intampla mai rar, avand in vedere zicala “cea mai buna leguma este porcul”. 

 

Branzeturile

Haloumi ori paneer sunt doua feluri de branza care se pot rumeni usor pe gratar pentru a dobandi o aroma mai placuta, altele putandu-se pregati invelite in folie ori chiar in vita de vie, printre acestea aflandu-se camembert, feta si tofu. 

 

Fructele

In cazul deserturilor ori chiar in frigarui poti gasi si fructe ce prind un gust placut si o textura apreciata, printre cele gasite des pe grill aflandu-se ananasul, piersica, marul, para ori mango. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...