Am modificat articolul ultima data pe: 04.04.20

 

In foarte multe tari din lume, maceta este un instrument de baza, folosita in viata de zi cu zi, iar datorita multiplelor intrebuintari este raspandita si in tara noastra. Daca nu esti inca sigur si nu stii la ce se foloseste o maceta, citeste acest articol pentru a te documenta.

 

Un instrument foarte util si practic, ce nu trebuie sa lipseasca din trusa unui vanator, pescar, agricultor, ce te ajuta sa supravietuiesti in conditii mai vitrege, maceta este din ce in ce mai populara. In acest articol, vei gasi o serie de informatii pentru a vedea la ce poti sa folosesti o maceta si cand poti avea nevoie de un astfel de obiect.

 

Taiere si largirea cailor de acces

Una dintre cele mai frecvente intrebunitari ale macetei este taierea si intretinerea cailor de acces in zone cu vegetatie mare. Mult folosita din sud-estul Asiei si pana in America, pentru a taia noi trasee si pentru a le mentine pe cele deja cunoscute, maceta este foarte practica si usor de folosit in acest scop. 

De asemenea, este foarte utila celor care se ocupa de vanatoare si pescuit, pentru a ajunge in zone mai greu accesibile sau pentru a crea anumite portiuni dedicate pentru animale. Modelul Kukri este foarte apreciat de vanatori si pescari, este foarte usor si provine din Filipine.

Curatarea anumitor zone de vegetatie

In multe zone, inclusiv militare, de pe granite, unde creste foarte mult vegetatie, cu ajutorul unei macete si a unui model cu carlig in varf, curatarea zonei devine o activitate mult mai usora si mai productiva. 

Cu ajutorul celei cu carlig se agata vegetatia, apoi se taie rapid cu cealalta maceta si se strange in gramezi usor de gestionat la final. Sunt foarte eficiente si le poti folosi si daca ai de curatat un teren pe care nu ai mai fost de mult, iar vegetatia a ajuns la cote ingrijoratoare.

 

Tocarea vegetatiei

Poti sa iti furnizezi un ingrasamant bun pentru teren, tocand cu ajutorul unei macete vegetatia pe care ai taiat-o de pe sol. In bucati mici, aceasta se va descompune mult mai repede si mai usor.

 

In domeniul agricol

Si in acest domeniu maceta are foarte multe intrebuintari, iar cele in forma de secera se pot folosi la recoltarea diferitelor plante, precum: orez, trestie de zahar, porumb, secara, mei, orz, ovaz, hrisca etc. 

Mai pot fi folosite pentru a curata gradina sau terenul de pe langa casa, taind tulpinile si lasand radacinile in pamant. Frecvent se foloseste la vita de vie, fiind foarte utila pentru scoaterea acesteia. Este foarte usor de folosit, fiind necesara taierea acesteia pe segmente, ce sunt apoi indepartate, apoi se aplica erbicidul pe partea de radacina pentru a opri cresterea acesteia.

 

Prelucrarea lemnului

Maceta este un instrument des utilizat pentru prelucrarea grosiera a lemnului, putand executa mai multe operatiuni, precum: sculptare, incizie, taiere. Cu maceta, poti pregati usor lemnul pentru anumite tratamente, poti sa tai marunt la baza unui ciot pentru a-l pregati sa dea alti lastari.

Aranjarea vegetatie lemnoase

Cu ajutorul unei macete, poti foarte usor sa cureti si sa aranjezi vegetatia lemnoasa. Este, de asemenea, binevenita cand ai de scos anumite crengi pe care le-ai postat lateral la descarcarea unui camion sau a unei carute cu lemne.

Multe persoane care lucreaza in arhitectura peisagistica aleg sa folosesca macetele pentru a aranja tufisurile sau copacii, fiind un mod mult mai rapid si sigur de a curata crengile, plantele sau vegetatia inalta. Poate fi folosita si de silvicultori pentru anumite activitati specifice.

 

Pentru camping

O maceta de camping iti va fi de mare ajutor, atunci cand ai ajuns la locul unde vrei sa iti petreci cateva zile sau sa inoptezi. Poti sa cureti si sa aranjezi locul de campare foarte usor, inlaturand crengile si netezind vegetatia inalta.

De asemenea, este foarte de folos pentru a aduna lemne de foc. In cazul in care vrei sa iti faci un adapost, maceta se va dovedi un ajutor indispensabil, putand usor sa tai si sa iti procuri stalpii, dar si materialul pentru acoperis. 

 

Vanatoare si supravietuire

Pentru cei care sunt iubitori de petrecere a timpului in natura, dorind sa petreaca cateva zile in locuri mai putin umblate sau sa vaneze, o maceta poate fi un excelent instrument de aparare impotriva animalelor ranite care pot deveni foarte periculoase, sau a serpilor veninosi.

 

Pregatirea hranei

Cu ajutorul unei macete poti usor sa sacrifici animale atat cele vanate, cat si cele din curte, pe care le cresti pentru carne, dar te ajuta si sa culegi diferite fructe de padure, struguri, nuci etc.

 

In gospodarie

O maceta iti va fi de mare ajutor si in gospodarie, putand sa faci usor anumite treburi, fiind un instrument practic si util. Astfel, poti toca cu usurinta mancarea pentru animale, furaje si iarba, pentru pasarile pe care le cresti la curte.

Poti sa iti pregatesti lemnele pentru foc, dar si sa cureti rapid curtea si gradina de plantele neproductive care cresc usor si trag seva celor productive. Te ajuta sa pregatesti carnea, poti sacrifica cu usurinta pui sau alte pasari de curte, iepuri, poti despica facil burtile pestilor pentru a-i curata de intestine inante de a-i prepara.

Un excelent instrument pentru a construi diferite locuri de joaca pentru cel mic, un adapost din scoarta de copac, sau iarna, o adevarata cazemata. Poti sa faci sculpturi in lemn sau incizii pentru a pregati copacii sa dea lastare noi. 

O maceta iti poate fi de ajutor in multe cazuri si este un instrument usor si comod de folosit, atat pe langa casa, cat si atunci cand pleci in excursii cu cortul, la vanatoare sau pescuit, fiind folosita pe toata suprafata globului si cu o istorie bogata in spate. Te ajuta sa iti pregatesti locul, sa iti procuri hrana, sa faci focul, sa iti construiesti un adapost si iti creezi cai de acces, fiind un companion de nadejde pentru a putea supravietui in orice conditii. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre