10 sfaturi pentru a evita intalnirile cu animale salbatice pe munte

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Oricat de mult entuziasm ai pune in planificarea unei excursii cu prietenii ori familia, este nevoie doar de o miscare gresita pe munte si poti avea un oaspete nedorit in tabara. Iata o lista cu 10 lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca sederea ta in natura va fi ferita de animale potential periculoase.

 

Intalnirea cu un animal salbatic in timp ce te afli in excursie pe munte poate fi periculoasa si infricosatoare. Chiar daca animale sunt mai active in anumite perioade, riscul unui astfel de eveniment este prezent pe tot parcursul anului. Iti oferim cateva sfaturi pentru a ramane in siguranta si pentru a evita contactul cu amenintarea salbaticiei.

 

Ramai tot timpul intr-o zona pe care o cunosti

Una dintre cele mai eficiente cai de a evita fauna salbatica este cunoasterea si familiarizarea cu padurea sau zona in care urmeaza sa-ti stabilesti tabara.

O iesire in aer liber sau o excursie in camping trebuie sa fie in final o experienta placuta, relaxanta si, nu in ultimul rand, sigura. Dar niciodata nu e o intreprindere inutila sa fii pregatit in cazul unui oaspete sau co-drumet putin probabil, dar periculos.

Este recomandat asadar ca in timpul parcursului sa nu parasesti niciodata traseele marcate si sa campezi in locurile special amenajate.

 

 

Elimina mirosurile de alimente sau de alte provizii

Intrucat spatiile de campare de la noi nu sunt prevazute cu recipiente de gunoi rezistente la mirosul deosebit de fin al animalelor salbatice, depinde de tine in totalitate sa te pui la adapost din acest punct de vedere.

Nu doar gunoiul menajer atrage pradatoarele. Obiectele personale, cum ar fi pasta de dinti, sapunul, lotiunile, deodorantele sau spray-urile pentru insecte, in special cele cu aroma de citronella, trebuie adapostite in egala masura.

Pentru a-ti pastra mancarea, echipamentul si cosmeticele departe de patrupedele hraparete, in special de ursi, exista mai multe posibilitati. Le poti depozita intr-un recipient certificat pentru depozitarea alimentelor sau pune-le intr-o punga bine stransa pe care sa o agati undeva sus, la cel putin 10 metri de pamant.

 

Pastreaza curat locul de campare

Efortul continuu de a spala vasele si tigaile in care ai gatit si de a strange gunoiul pe tot parcursul zilei va face minuni in a pastra departe amenintarea salbaticiei.

Arunca recipientele goale, spala vasele si ustensilele de gatit si arunca apa la cel putin 50 de metri de cort, aduna deseurile, sticlele si conservele si tine-le departe.

De asemenea, nu hrani si nu atinge sub nici o forma animalele salbatice.

 

Poarta haine diferite cand gatesti si cand dormi

Ai fost vreodata intr-un restaurant sau intr-o cantina cu un sistem de aerisire sau de ventilatie complet deficient si s-a intamplat sa simti in jurul tau aroma intregului meniu vreme de cateva ceasuri bune? La fel se intampla si in aer liber.

Mirosul de mancare proaspat gatita intra in tesatura si poate atrage animalele salbatice, asa ca “uniforma de bucatar” pentru cina nu este in nici un caz cea mai potrivita pijama pentru tine. Depoziteaza-ti “hainele de gatit” intr-un sac menajer inchis etans pentru a reduce riscul unor vizite total nepotrivite.

 

Fii pregatit si pentru amenintari taratoare

Cand vine vorba despre serpi, fii atent in special daca muti lemne sau pietre, deoarece acestia vor ataca, daca mediul le este afectat.

Daca riscul de a avea de-a face cu reptile intr-o anumita zona este ridicat, ia in considerare ca echipamentul tau sa fie adaptat pe masura, cu cizme sau bocanci si ciorapi speciali, precum si cu manusi.

 

 

Pastreaza distanta

Majoritatea animalelor se vor speria cu usurinta de la distanta. Se recomanda pastrarea unei departari de cel putin 30 metri, in functie de specie. In cazul unui animal potential agresiv, precum un urs, poti sta chiar la 100 de metri.

Cu toate acestea, in cazul in care te apropii de un urs sau de o alta fiara, trebuie sa te gandesti ce sa faci in cazul in care va veti afla fata in fata. Chiar daca astfel de circumstante sunt deosebit de rare, este mai bine sa fii pregatit decat sa faci o miscare gresita.

Procedura standard este sa te indepartezi calm, pastrand contactul vizual. Nu te intoarce cu spatele, pentru ca nu stii niciodata ce poate face.

 

Fa zgomot

Poate parea ciudat, dar zgomotul tine la distanta multe dintre animalele salbatice. Acestea fiind spuse, daca te afli intr-o zona de camping unde se mai afla si altii, nu ii deranja totusi.

In general, ajunge pentru a speria salbaticiunile zgomotul focului de tabara, al vocilor si al altor activitati intreprinse de om.

Asadar, nu este indicat sa pleci singur pe munte, nici sa te indepartezi de unul singur de tabara.

 

Pastreaza-ti intotdeauna animalele de companie in lesa

Oricat de mult s-ar putea sa-ti iubesti animalele de companie si oricat de multa incredere ai putea sa ai in ele, riscul sa le lasi sa rataceasca singure este prea mare pentru a fi luat in calcul. De aceea, pentru a le prioritiza siguranta, nu trebuie sa le lasi nesupravegheate sa rataceasca prin padure. Totodata, nu uita ca pentru incursiuni in natura este obligatorie si zgarda antipurici.

O alternativa la a tine permanent in mana un capat al lesei este achizitionarea unui tarus pe care il poti fixa in pamant cand campezi. Astfel, prietenii tai necuvantatori vor fi tinuti in permanenta in apropiere, dar in acelasi timp vor avea o minima libertate de miscare. 

 

Treci pe la magazin inainte de a pleca pe munte si aprovizioneaza-te cu elementele de baza

Strecoara in bagaj o lanterna si acumulatori sau baterii care sa-ti ajunga, precum si cel mai bun spray paralizant cu care sa te aperi la nevoie, pe care sa le tii noaptea aproape de tine in cort.

Laternele pot fi intotdeauna utile pentru a gasi lucruri pe intuneric si pentru a te putea orienta in directia corecta atunci cand mergi noaptea.

 

 

Pe de alta parte, spray-ul de autoaparare impotriva ursilor este o achizitie pe care, cel mai probabil, nu o vei folosi niciodata, dar merita avut la indemana in primul rand pentru confortul tau mental, atunci cand auzi zgomote din padure.

 

Ia in calcul cumpararea unei genti frigorifice cu protectie anti-urs

Cu siguranta nu este un recipient indispensabil, cu atat mai mult cu cat este destul de dificil de gasit pe piata romaneasca, dar poate fi o masura de precautie potrivita pentru unii.

Avantajele unui astfel de dispozitiv, potrivit mai ales atunci cand te deplasezi cu masina, sunt pe de o parte posibilitatea de a pastra alimentele si bauturile la temperatura optima, si pe de alta parte imposibilitatea ca matahaloasele patrupede sa se infrupte din bunatatile tale.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu